floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui

Privatization

Centrul de Apel

Politica economică externă Airmoldova
Mass Media din Moldova

Activitatea cu diaspora

 • MărțiSHOP 2019

  MărțiSHOP 2019

  Pe data de 3 martie curent, la Londra s-a desfășurat evenimentul “MărțiShop”, organizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Evenimentul a avut drept scop promovarea frumoaselor tradiții ale poporului nostru, dar și colectarea de fonduri pentru o cauză nobilă. De această dată, sursele financiare adunate în cadrul sărbătorii vor fi donate Centrului “Phoenix” din raionul Râșcani și grădiniței nr. 167 din mun. Chișinău.

  Invitații evenimentului au avut posibilitatea să guste din bucatele moldovenești, să audieze melodii naționale, dar și să poarte Mărțișorul - simbol inclus în patrimoniul UNESCO.

  Ambasadorul Republicii Moldova, dna Angela Ponomariov, s-a adresat la cei prezenți, salutând interesul sporit de participare la eveniment și încurajând conaționalii să păstreze obiceiurile și tradițiile poporului moldovenesc.

 • Șezătoare de Sfântul Vasile

  Șezătoare de Sfântul Vasile 14.01.2019

  Pe data de 13 ianuarie curent Ambasada Republicii Moldova la Londra, în colaborare cu Asociația moldo-britanică pentru cultură și dezvoltare “Vatra”, au organizat o Șezătoare de Sfântul Vasile, la care au participat numeroși reprezentanți ai diasporei din Marea Britanie.

  În cadrul evenimentului au fost interpretate cântece și dansuri populare, recitate poezii, desfășurate concursuri de urături și ghicitori, diverse workshopuri, precum și servite bucate tradiționale moldovenești.

  Ambasadorul Republicii Moldova, dna Angela Ponomariov, a subliniat în discursul său importanța unor asemenea evenimente pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor naționale, precum și transmiterea lor generațiilor tinere, accentuând că consolidarea asociațiilor diasporale reprezintă una dintre prioritățile Ambasadei.

 • Colindăm și Donăm, ediția a V-a

  Colindăm și Donăm, ediția a V-a 17.12.2018

  Pe data de 16 decembrie curent echipa Ambasadei a participat la a V-a ediție a evenimentului “Colindăm și Donăm”, organizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie.

  Evenimentul a reunit peste 100 de moldoveni, reprezentând o bună platformă pentru interacțiune și socializare.

  Participanții s-au delectat cu muzică tradițională, colinde de Crăciun cântate de copii și de grupul coral moldovenesc “London Moldovan Singers”, dar și au gustat din bucatele moldovenești.

  Ambasadorul Republicii Moldova, dna Angela Ponomariov, în discursul său a remarcat importanța implicării active a asociațiilor diasporale în promovarea imaginii și culturii țării, subliniind deschiderea Ambasadei pentru susținerea inițiativelor constructive ale membrilor comunității moldovenilor.

  Evenimentul a avut și un scop caritabil, fiind colectate fonduri pentru Centrul “Phoenix” din raionul Rîșcani, Republica Moldova.

 • Toamna de aur la Guildford

  Toamna de aur la Guildford 10.09.2018

  La data de 9 septembrie curent, Asociația moldo-britanică “Vatra” a organizat festivalul Toamna de Aur, la Guildford, Marea Britanie.

  Evenimentul a avut drept scop promovarea tradițiilor, bucatelor și vinurilor moldovenești. Au fost organizate jocuri și competiții pentru copii și maturi

  Reprezentanții Ambasadei au participat la eveniment, contribuind cu premii.

  A fost salutat activismul și spiritul de inițiativă a comunității moldovenilor din Marea Britanie, fiind îndemnați să organizeze și alte festivaluri/evenimente tematice, cu susținerea Ambasadei.

 • Diaspora propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova

  Diaspora propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova cu atragerea fondurilor diasporei și altor investitori.

  Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova cu atragerea fondurilor diasporei și altor investitori. Aceasta și alte propuneri au fost înaintate de reprezentanții comunității moldovenilor din Marea Britanie în cadrul întrevederii de ieri seara, la Londra, cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, aflat într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în perioada 17 – 20 iunie curent.

  În opinia membrilor diasporei, prin intermediul unui asemenea Fond, care ar fi monitorizat de membrii comunităților din afara țării, va fi creat un mecanism eficient de implementare a diferitor proiecte investiționale, gestionare a fondurilor, precum și implicare activă a conaționalilor în procesele social-economice din țară. Drept exemplu a fost prezentată activitatea organizației britanice de caritate MAD-Aid, constituită și condusă de conaționala noastră Victoria Dunford, stabilită de câțiva ani în Marea Britanie, care contribuie la ameliorarea standardelor de îngrijire medicală și a calităţii vieţii pentru persoane cu dezabilități fizice care locuiesc în zona rurală a Republicii Moldova, precum şi la ameliorarea condiţiilor de instruire a copiilor cu dezabilități.

  Ministrul Ulianovschi a susținut ideea conaționalilor, înaintând propunerea ca această inițiativă, precum și multe altele, care vizează implicarea diasporei în viața Republicii Moldova, să fie discutată în cadrul „Zilelor Diasporei”, care se vor desfășura în perioada 17-19 august, la Chișinău, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova.

  În cadrul dialogului, șeful diplomației moldovenești a făcut o trecere în revistă a principalelor acțiuni întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în procesul de reformare și modernizare a țării pe toate dimensiunile. Referindu-se la susținerea conaționalilor, Ministrul Ulianovschi a accentuat că acesta este unul din obiectivele de bază în activitatea atât a Guvernului, cât și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În context, Ministrul Ulianovschi a vorbit despre strategiile de susținere a cetățenilor prin intermediul diferitor programe, inclusiv PARE 1+1, care poate fi extins, precum și planurile de perspectivă a autorităților pe termen mediu și lung.

  Conaționalii au adresat Ministrului Tudor Ulianovschi mai multe întrebări legate de organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare, reieșind din experiența ultimului scrutin, când mulți cetățeni nu au reușit să-și exprime votul. Șeful diplomației moldovenești a comunicat că deja au fost întreprinse un șir de măsuri în direcția respectivă de instituțiile statului pentru a îmbunătăți acest proces, dar a îndemnat conaționalii să utilizeze platforma www.inregistrare.cec.md/, deschisă de Comisia Electorală Centrală, pentru a estima cifra de posibili participanți la scrutin în cea sau altă țară, în scopul organizării cât mai eficiente a alegerilor.

 • “La Fuioare- La Jogging”

  “La Fuioare- La Jogging”

  La data de 20 mai, echipa Ambasadei a participat la un scurt maraton “La Fuioare- La Jogging”, organizat de Asociația Mold-Britanică “Vatra”.

  Evenimentul a reunit comunitatea moldovenilor din Marea Britanie.

  Participanții au fost apreciați cu medalii din partea echipei “Vatra”.

 • “MărțiShop 2018”

  “MărțiShop 2018”

  La data de 11 martie curent, Asociația Moldovenilor din Marea Britanie a organizat evenimentul cultural și de caritate “MărțiShop 2018”.

  Oaspeții evenimentului au fost delectați cu muzică interpretată de moldovenii talentați stabiliți în Marea Britanie, au participat într-o horă moldovenească, dar și au gustat din mâncărurile tradiționale.

  Dl Vilen Murzac, Însărcinat cu Afaceri a.i. a Ambasadei a mulțumit organizatorilor, dar și a evidențiat importanța rolului pe care îl joacă diaspora la continuitatea tradițiilor peste hotarele țării.

  Menționăm că în acest an, cauza nobilă pentru care au fost strânse fonduri a fost Fundația Donează pentru copii.

 • “Colindăm și Donăm” 2017

  “Colindăm și Donăm” 2017

  Echipa Ambasadei a participat pe data de 10 decembrie curent, la a IV-a ediție a evenimentului “Colindăm și Donăm”, organizat de Asociația Moldovenilor din Marea Britanie.

  În acest an, cauza nobilă pentru care au fost adunate fonduri a fost centrul pentru copii cu nevoi speciale “Phoenix”, din raionul Rîșcani, Republica Moldova.

  Evenimentul a reunit comunitatea moldovenilor din Regatul Unit, care au fost delectați cu muzică, dansuri și colinde tradiționale de Crăciun.

 • GALA MAD-AID

  GALA MAD-AID

  La 14 octombrie curent, echipa Ambasadei a participat la Gala MAD-Aid, care a avut loc în Isle of Wight. Evenimentul a marcat 5 ani de activitate a Organizației de caritate, a cărei fondatoare este Victoria Dunford, conaționala noastră. Organizaţia în cauză desfășoară activitatea în vederea susținerii copiilor cu nevoi speciale din Republica Moldova, în special, prin intermediul Centrului Phoenix din Rîșcani, deschis în 2015.

  În cadrul evenimentului, Vilen Murzac, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei, a rostit un discurs de felicitare a MAD-Aid cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate, dar și pentru susținerea în continuare a inițiativelor cetățenilor moldoveni de a realiza proiecte și inițiative filantropice.

  NB: Pe parcursul activității sale, MAD-Aid a distribuit peste 200 tone de asistență umanitară în Republica Moldova.

 • Bostaniada

  Dupa o Bostaniada rasunatoare in Moldova www.bostaniada.md, Asociatia Moldo-Britanica VATRA in frunte cu Tamara Schiopu organizeaza inca un festival al dovleacului - de data asta in Marea Britanie, la gradina ecologica de la Hardwick. Va asteptam pe toti la 27 octombrie, intre 11-17.Festivalul va fi unul clasic englezesc - cu ploaie intre curcubeu, cu mers pe jos prin cimpuri fermecatoare, cu cizme de cauciuc - scumpe si moderne, cu umbrele, cu paie, cu sidru fiert, cu pizza la cuptor, cu muzica live, cu vizite la conacul medieval, cu jocuri si intreceri, si cu ... multi-multi dovleci si bostani. Toti - ecologici! Dress code "Pumpkin Fashion". Toate detaliile la www.tolhurstorganic.co.uk, sau la fb Tolhurst Organic. Adresa: Walled Garden, Hardwick, Whitchurch-on-Thames, Reading, RG8 7RA. Acces liber pentru pietoni si ciclisti. Parcarea - £5/masina.

 • JOS PALARIA!

  Cel de al 3-lea Summit al Moldovenilor in UK va avea loc la 6 iulie 2013, la renumita gradina ecologica de la Hardwick, linga orasul Reading

  Summit-ul se va desfasura, ca de obicei, in formula de tabara, fiecare participant asigurandu-si cort (optional) si mincare (obligatoriu) in mod independent.

  Dress code : palarii care-mai-de-care. Cea mai haiaosa palarie va fi premiata !

  In program:

  Simbata, 6 iulie, incepand cu ora 12:00

  • Sosire, parcare, aranjarea corturilor.
   Participantii care vor dori sa ajunga cu trenul (din Paddington sau Reading ) vor fi intimpinati la gara din Pangbourne la ora 13:30.
   Conducatorii auto vor primi directiile de navigare dupa confirmarea acestei invitatii prin email.
   Optiuni de “car-sharing” pot fi organizate la pe pagina fb Asociatia Moldo-Britanica Vatra.
  • Masa comuna. Ca de obicei, fiecare participant va contribui cu mincare si bautura in masura numarului de persoane care Va insotesc. Aveti la dispozitie frigider (mic), aragaz cu cuptor, utensile pentru bucatarie.
  • Gratar. Nu uitati acasa carnea marinata, pestele, acele si ... pestelcile!
   De altfel, Va puteti aproviziona cu cele necesare de la magazinele locale din satul Pangbourne (4 mile distanta): Fish & Chips, Tandori Take Away pina la 10pm, Greens of Pangbourne Butchers pina la 4pm, Lloyds Farmacy pina la 5:30pm, Co-op Food & Drink Grocers pina la 10pm
  • Excursie ghidata in gradina de zarzavaturi ecologice (pentru doritori) – Tolly & Tamara, gazdele evenimentului
  • Gipsy jazz cu localnicii La Mort Subit (TBC)
  • “Mutrisoare din legume” – atelier pentru copii
  • vinzare de carti pentru copii, in limba romana
  • Face painting – pentru copii si pentru adulti in mintea copiilor (TBC)
  • “Jos Palaria” – photo booth & slide show
  • Muzica, taifas la rug (in dependenta de vreme) Nu uitati sa va aduceti chitarile si restul instrumentelor muzicale.
   Cei care doresc sa revina la gara de tren Pangbourne (verificati mersul trenurilor, date fiind lucrarile frecvente in weekenduri) – 21:00

  Duminica 7 iulie

  • Ceai, cafea si croissante proaspete pentru cei care se vor trezi mai devreme
  • Curatenie
  • Plecarea. Transport pina la gara de tren Pangbourne

  Localul este oferit de catre Tamara Schiopu si Iain Tolhurst (Tolly), cu permisiunea amabila a proprietarului Sir Julian Rose.

  Daca doriti sa veniti, Va rugam sa confirmati participarea, nu mai tirziu de 4 iulie, prin transmiterea unui mesaj la adresa info@vatra.org.uk cu urmatoarea informatie:

  (Copy & Paste):

  • Numele Dvs
  • Cite persoane adulte vor participa? Copiii sunt bineveniti, sub atentia permanenta a parintilor.
  • Sositi cu masina sau cu trenul?
  • Ramaneti peste noapte? (Nota: nu uitati sa aveti cort si restul necesar pentru tabara in gradina, inclusiv haine calde si lanterna)
  • Prin acest raspuns confirm ca imi asum toata responsabilitatea pentru sanatatea si bunastarea mea si a persoanelor care ma vor insoti pe parcursul aflarii la Hardwick Estate. [ ]
  • Vom achita la fata locului o taxa in numerar de £10/persoana (copiii gratis). [ ] Aceasta suma va fi folosita pentru achitari (ocuparea localului, bauturi fierbinti, muzica “live”, carbune si lemne, printari, indicatoare, distributie, etc)

  Inregistrarea in prealabil este esentiala!

  Va rugam transmiteti invitatia integral mai departe. Va asteptam cu Voie Buna!

 • Ziua Copiilor in Hyde Park din Londra

  Eveniment organizat de Asociatia Moldo-Britanica VATRA

  Dragi copii moldoveni din Marea Britanie, Asociatia Moldo-Britanica VATRA vă invită să sărbătoriti împreună ziua de 1 iunie în Hyde Park cu jocuri, picnic şi voie bună!

  Planurile A şi B, în dependenţă de vreme sunt următoarele:

  A. Se dă întâlnire la orele 11.00 la Diana Memorial Playground: http://www.royalparks.org.uk/parks/kensington-gardens/facilities-in-kensington-gardens/diana-memorial-playground Terenul e rezervat pentru eveniment până la 15.00. Între timp, pe peluza de lângă teren, se organizeaza un picnic, unde pot participa atat părinţii prezenţi cat si cei viitori.

  B. În caz de ploaie, se da întâlnire tot în Hyde Park, doar că în pizzeria de pe malul Serpentinei http://www.serpentinebarandkitchen.com/

  Indiferent de vreme, esenţialul este să fie creata o atmosfera de sarbatoare, iar copiii moldoveni să se cunoasca mai îndeaproape.

 • MĂRŢIŞOR 2013

  Vineri, 1 martie 2013, orele 18:30

  23 Gorsvenor Gardens
  Victoria
  London
  SW1W 0BP
  www.23grosvenorgardens.com/

  Asociatia Moldo-Britanică pentru Cultură şi Dezvoltare VATRA Vă invită la o serată de voie bună, cu participarea diasporei moldoveneşti.

  In recital: Vica Demici cu versuri şi muzică folc.

  La serată veţi putea procura marţişoare confecţionate de copiii defavorizaţi din Moldova, precum şi carţi de poveşti pentru copii, în limba română. Toate mijoacele adunate vor fi folosite pentru procurarea rechizitelor solicitate de autorii mărţişoarelor.

  Vă aşteptam cu placere. Pentru sugestii şi întrebări scrieţi la info@vatra.org.uk

 • Festivalul moldovenesc „La vatra neamului” la Londra

  Festivalul moldovenesc „La vatra neamului” la Londra

  Pe data de 29 octombrie 2011 la Londra a avut loc festivalul moldovenesc „La vatra neamului”. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia moldo-britanică pentru cultură şi dezvoltare „Vatra” în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie. Festivalul şi-a trasat mai multe obiective: de a organiza o sărbătoare a sufletului în stil naţional şi a atrage cât mai mulţi conaţionali stabiliţi temporar sau permanent în Marea Britanie, de a marca împlinirea a 20 de ani de independenţă a Republicii Moldova, precum şi de a aduna în scop caritabil resurse financiare pentru studenţi orfani şi copii bolnavi de cancer din Moldova.

  Peste 300 de persoane au participat la Festival, atât în calitate de voluntari, cât şi ca oaspeţi, printre care şi reprezentanţi ai altor diaspore moldoveneşti din străinătate. S-au servit bucate tradiţionale; a fost organizat un iarmaroc cu produse moldoveneşti (dulciuri, miere, produse de olărit, cărţi, etc). De asemenea, a fost organizată o expoziţie de vestimentaţie naţională şi o expoziţie de fotografii care reprezintă imagini din ţara noastră.

  Nu în ultimul rând este necesar de menţionat concertul de muzică populară organizat în cadrul Festivalului, pe scenă evoluând formaţia „Călătorul”, fraţii Sorin şi Ovidiu Negrea, studentele Catalina Carauş, Mihaela şi Lidia Scarlat. Surpriza festivalului şi punctul forte de atracţie a fost evoluţia îndrăgitei interprete din Republica Moldova Geta Burlacu.

  Proiectul a fost finanţat cu ajutorul unui grant acordat Asociaţiei ˝Vatra˝ de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie din Republica Moldova. Mijloacele banesti acumulate la festival vor fi folosite pentru sustinerea studentilor orfani din Moldova, prin intermediul organizatiei Moldova AID si pentru copiii bolnavi de cancer, prin intermediul fundatiei Angelus Moldova.

 • Festival moldovenesc “La Vatra Neamului” la Londra

  Asociatia Moldo-Britanica pentru Cultura si Dezvoltare “Vatra” te invita la un Festival Moldovenesc la St Luke’s Square, Canning Town, Londra la 29 octombrie 2011.

  Festivalul, organizat in colaborare cu Ambasada RM la Londra, va fi o zi a usilor deschise pentru toti moldovenii care se afla in Marea Britanie, cu bucate traditionale, vinuri, muzica moldoveneasca , iarmaroc si multe activitati pentru copii si pentru parintii lor. Toti organizatorii acestui Festival sunt voluntari.

  Interpreta Geta Burlacu a acceptat invitatia de a evolua la Festival. “Sunt nespus de bucuroasa de aceasta invitatie”, ne spune Geta, “si sper ca voi aduna in jurul cantecelor mele cat mai multi moldoveni. Am participat la asemenea festivaluri in mai multe tari si de fiecare data moldovenii s-au aratat primitori, veseli si plini de voie buna!”

  Impreuna cu Geta Burlacu, vor evolua si cativa moldoveni aflati la Londra, cum sunt formatia Calatorul, fratii Ovidiu si Sorin Negrea, studenti moldoveni.

  Suntem nespus de multumiti Ambasadei precum si tuturor prietenilor voluntari pentru ajutorul acordat in organizarea acestui eveniment. Deasemenea aducem sincere multumiri sponsorilor nostri Equinox Wines, A&N Carpentry Ltd si Partenului Media - PubliKa. Invitam toata lumea care are timp si placere sa ne viziteze la Festivalul de la Londra. Detaliile despre locul evenimentului precum si programul zilei pot fi gasite pe pagina FB Asociatia Moldo-Britanica Vatra sau la la www.vatra.org.uk 

  Acest Festival este primul nostru eveniment de amploare, si speram ca vor mai urma inca multe in viitor. Mijloacele acumulate la festival vor fi folosite pentru sustinerea copiilor orfani din Moldova, prin intermediul organizatiei Moldova AID www.MoldovaAID.org

  Proiectul este finantat cu ajutorul unui grant obtinut de catre Asociatia Vatra de la Organizatia Internationala pentru Migratie din Moldova www.iom.md

  Expozitia de obiecte si costume nationale este organizata cu ajutorul Biroului pentru Relatii Interetnice din Moldova www.bri.gov.md

  Toti doritorii sa ajute in ziua Festivalului, in calitate de voluntari, sunt bineveniti sa scrie la adresa info@vatra.org.uk

  Sponsori Oficiali Equinox Wines Moldova, A&N Carpentry Ltd

  Partener Media PubliKa www.PubliKa.md

  Asociatia Moldo-Britanica pentru Cultura si Dezvoltare “Vatra” a fost creata la 18 noiembrie 2010, de catre un grup de moldoveni stabiliti in Marea Britanie. Asociatia are statut de organizatie comunitara de membri voluntari www.vatra.org.uk

  Acest proiect a fost realizat cu suportul Proiectului „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE-Moldova,”

  Proiect finanţat de UE IEVP şi implementat de OIM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

  Uniunea Europeană este formată din 27 state membre care au decis să-şi unească, treptat,
  know-how-ul, resursele şi destinele. Împreună, pe parcursul unei perioade de extindere de 50 de ani, ele au creat o zonă de stabilitate, democraţie şi dezvoltare durabilă, menţinând diversitatea culturală, toleranţa şi libertăţile individuale. Uniunea Europeană este decisă de a împărtăşi realizările şi valorile sale cu ţările şi popoarele de dincolo de graniţele sale".
  Comisia Europeană este organul executiv al UE.

  Conţinutul acestei emisiuni este în responsabilitatea exclusivă a autorilor şi nu este neapărat şi punctul de vedere al Uniunii Europene.

 • Expozitie-concurs de fotografii “Moldova Mea”
  organizata de Asociatia Moldo-BritanicapentruCultura si Dezvoltare “Vatra”

  Iti place sa fotografiezi? Ti-idraga Moldova?
  Participa si tu la expozitia-concurs “Moldova Mea” in cadrulFestivaluluiMoldovenesc “La VatraNeamului” din 29 octombrie 2011 la Londra

  Concursul este deschispentrutotidoritorii, indiferent de localitate, nationalitatesauvarsta.

  Fotografiile digitale preferate, in numar de maximum 3 (trei) vor fi trimise, de catreautor, la adresa info@vatra.org.uk pina la 19 octombrie, pentruunadintreurmatoarelecategorii:

  • Peisajmoldovenesc
  • Momente rurale
  • Arhitecturalocala
  • Diverse

  Fotografiile vor fi in format JPG sau BMP cu rezolutia nu mai putin de 1MB si vor indicanumeleautorului, localitatea in imagine si categoria de participare.

  La 29 octomrbie, in cadrulFestivalului “La VatraNeamului” (detalii la www.vatra.org.uk) cele mai reusitefotografii vor fi expusepentruvotulvizitatorilor. Treidintrecele mai popularefotografii vor fi premiate si propusemijloacelormass-mediapentrupublicitate. Asteptamfotografiile tale la info@vatra.org.uk

  Note:

  Asociatia Moldo-BritanicapentruCultura si Dezvoltare “Vatra” a fostcreata la 18 noiembrie 2010, de catre un grup de moldovenistabiliti in MareaBritanie. Asociatia are statut de organizatiecomunitara de membrivoluntari si nu este inregistrataoficial.

  AsociatiaVatra nu-si asumanicioresponsabilitatepentrucontinutulimaginilordinfotografii. Prinparticiparea la concursautoriiisideclaradrepturiledeplineasupraimaginilortrimise.

  FestivalulMoldovenesc “La VatraNeamului” este organizat de catreAsociatia “Vatra” cu sustinereaAmbasadeiRepublicii Moldova la Londra.

  Acest proiect a fost realizat cu suportul Proiectului „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului pentru Mobilitate UE-Moldova,” Proiect finanţat de UE IEVP şi implementat de Organizatia Internationala pentru Migratie în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

 • Pe data de 16 iunie 2011, orele 20:00, în cadrul Festivalului de Film OPENCITYLONDON, care se va desfăşura la Londra, va fi prezentat filmul lui Valeriu Şova şi Sergiu Cumatrenco "Bee Moldovan".

  "Bee Moldovan" este un documentar la tema migraţiei despre moldoveni şi pentru moldoveni, care în toamna 2010 a obţinut Premiul Special al Juriului la Iaşi Film Festival, iar mai recent – trofeul Simpatia Publicului la festivalul internaţional Cronograf din Chişinău.

  La premiera proiecţiei filmului sunt invitaţi toti doritorii. Adresa localului unde va avea loc proiecţia acestuia este 2 Malet Pl, WC1E7JGLondra.

 • Întâlnirea dlui A.Popov, Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, cu membrii comunităţii moldoveneşti din Marea Britanie

  Întâlnirea dlui A.Popov, Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, cu membrii comunităţii moldoveneşti din Marea Britanie

  Pe data de 18 martie 2011 în incinta Ambasadei RM în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a avut loc întâlnirea dlui Andrei Popov, Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, cu membrii comunităţii moldoveneşti din Marea Britanie.În cadrul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte care îi preocupă pe cetăţenii moldoveni aflaţi la moment în afara hotarelor ţării. Membrii diasporei s-au interesat de asemenea de reformele care sunt în curs de desfăşurare în ţara lor de origine şi au vorbit despre acomodarea şi activitatea desfăşurată în statul de reşedinţă.

 • Reuniunea Asociaţiei moldo-britanice pentru cultură şi dezvoltare "Vatra", organizată în cooperare cu Ambasada Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

  Pe data de 15 ianuarie 2011 dna Mihaela Manoli, Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei, şi dl Vladimir Sacagiu, Secretar I, au participat la reuniunea Asociaţiei moldo-britanice pentru cultură şi dezvoltare "Vatra", organizată în cooperare cu Misiunea Diplomatică a Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Reuniunea s-a desfăşurat sub forma unei şezători cu prilejul sărbătorii de Sf. Vasile şi a întrunit aproximativ 60 de reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Marea Britanie.

  Serata a fost moderată de dna Tamara Şchiopu, Preşedintele Asociaţiei. În cadrul acesteia au avut loc mai multe momente ce ţin de tradiţiile şi cultura moldovenească – s-au interpretat melodii naţionale, urături, au fost servite bucate naţionale şi vin moldovenesc, precum şi s-au organizat scenete şi concursuri pentru participanţi. Pentru numeroşii copii prezenţi la eveniment a fost organizată venirea lui Moş Crăciun cu cadouri de Sf.Vasile.

  De asemenea, în cadrul reuniunii dna Însărcinat cu afaceri a.i. al Ambasadei a înmânat dnei Tamara Şchiopu medalia "Meritul Civic" cu care ultima a fost decorată prin Ordinul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova pe 14 octombrie 2010.

  În cadrul reuniunii a fost repartizat primul număr al Buletinului de informaţii şi opinii al Asociaţiei "Vatra".

   

 • Aho, aho! Jupâni şi jupâniţe de pe meleagurile moldave!

  Şezătoare de "Sfântul Vasile" (Anul Nou pe vechi)
  Sâmbătă, 15 ianuarie 2011, orele 18:00 – 21.00

  În spiritul frumoaselor tradiţii strămoşeşti Asociaţia moldo-britanică pentru cultură şi dezvoltare Vatra şi Ambasada Republicii Moldova la Londra au onoarea şi plăcerea să Vă invite la o şezătoare moldovenească, plină de voie bună, urături, izvar, nuci şi prăjituri!

  Pentru copii, Moş Crăciun, în drum spre casă, va trece pe la şezătoarea noastră să-i asculte cum cântă şi recită poezii.

  Poftiţi de veniţi şi Dumneavoastră cu ce Vă place să gătiţii mai mult (plăcinte, sarmale, pârjoale sau alte bunătăţi) şi aduceţi şi o sticlă de vin bun, sau două, să le împărţim cu toţii la masa de sărbătoare.

  Adresa localului: St Luke’s Church Community Hall (downstairs), Redcliffe Gardens, Earl’s Court, London, SW10 9HF; www.stlukeschurch.co.uk, Staţiile Earls Court & West Brompton

  Vă rugăm să Vă înregistraţi la adresele info@vatra.org.uk sau embassy.london@mfa.md.