floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui

Privatization

Centrul de Apel

Politica economică externă Airmoldova
Mass Media din Moldova

Noutăţi

Reuniunea înalţilor funcţionari ai Parteneriatului Estic a avut loc la Bruxelles

Reuniunea înalţilor funcţionari ai Parteneriatului Estic a avut loc la Bruxelles

11 aprilie, Bruxelles – Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, a participat, astăzi, la reuniunea înalţilor funcţionari ai statelor Parteneriatului Estic. Principalele teme de pe agendă au fost evoluţiile recente privind implementarea celor 20 Obiective pentru 2020 şi lansarea reflecţiilor privind viitorul Parteneriatului Estic în contextul aniversării a 10 ani de la lansarea acestuia.

Secretarul de stat, Daniela Morari, a trecut în revistă progresele înregistrate pe cele patru dimensiuni tematice ale parteneriatului: dezvoltarea economică și oportunitățile de piață; consolidarea instituțiilor și buna guvernanță; conectivitatea, eficiența energetică, mediu și schimbările climatice; mobilitatea și contactele interumane.

Oficialul moldovean a subliniat, în mod aparte, relevanţa lansării unei reflecţii despre obiectivele Parteneriatului pentru perioada post 2020, cu implicarea tuturor părţilor interesate – instituţiilor UE, și statelor membre ale UE, partenerilor estici, societății civile, etc. În context, a fost reiterat interesul Republicii Moldova în consolidarea cooperării cu UE pe dimensiunea rezilienţei şi securității, cu accent pe gestionarea crizelor, combaterea ameninţărilor hibride și dezinformării, precum şi pe consolidarea capacităţilor.

În domeniul economic a fost menţionată importanţa continuării dialogului în formatul celor trei state asociate – UE cu privire la implementarea DCFTA, cu o extindere treptată a acestuia asupra domeniilor precum transportul, energia şi economia digitală. De asemenea, s-a remarcat interesul în atragerea investiţiilor pentru implementarea proiectelor de interconectare energetică şi transport.

De asemenea, secretarul de stat, Daniela Morari, a avut întrevederi și cu oficiali ai Serviciului European de Acţiune Externă. În cadrul discuțiilor s-a examinat stadiul actual al relaţiilor RM-UE precum și oportunităţile consolidării cooperării pe dimensiunea comunicării strategice şi PSAC, interlocutorii apreciind contribuţiile țării noastre la eforturile UE de promovarea a păcii prin intermediul misiunilor PSAC, precum şi convergenţa la politica UE de aplicare a măsurilor restrictive internaţionale.

Discuţiile purtate la reuniune au demonstrat interesul instituţiilor europene, statelor membre ale UE şi partenerilor estici de a spori vizibilitatea Parteneriatului prin valorificarea şi promovarea beneficiilor pentru cetăţeni.

Notă: De asemenea, în cadrul reuniunii a fost prezentat conceptul evenimentelor de aniversare a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic: Reuniunea miniștrilor afacerilor externe și Conferinţa de nivel înalt, preconizate să aibă loc în perioada 13-14 mai 2019, la Bruxelles.

Activitatea curentă a ambasadei

 • ANUNȚ

  Stimați cetățeni,

  Vă aducem la cunoștință că zilele de 29, 30 aprilie și 1, 6, 9 și 10 mai 2019, sunt declarate zile de odihnă.

  În aceste zile Ambasada nu va presta servicii consulare!

  În cazuri EXCLUSIV DE URGENȚĂ (decese, accidente grave, calamități naturale, atacuri teroriste și alte situații de excepție) apelați la numărul +44 7895805306. • Cooperarea în domeniul serviciilor aerine discutată cu Directorul Executiv al Wizz Air UK Ltd

  Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, dna Angela Ponomariov, a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Companiei Wizz Air UK Ltd., Owain Jones, în scopul discutării aspectelor legate de repercusiunile procesului Brexit asupra serviciilor de transport aerian ale companiei Wizz Air în relațiile cu partenerii din Republica Moldova și abordării perspectivelor și inițiativelor noi de cooperare. • Cadrul juridic bilateral moldo-britanic post-Brexit discutat la Oficiul pentru Afaceri Externe și Commonwealth

  Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, dna Angela Ponomariov, a avut o întrevedere cu dna Sarah Croft, Negociator-șef pentru Europa de Est și Asia Centrală în cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth (FCO) al Marii Britanii.Anunţuri

 • Eveniment excepțional de distracție și caritate

  Stimați prieteni care vă aflați în Republica Moldova,

  Vă încurajăm să participați la un eveniment excepțional de distracție și caritate, organizat de Centrul Tony Hawks cu susținerea Ambasadei britanice în Republica Moldova, care se va desfășura pe data de 17 mai curent, la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, la Chișinău. • Anunț!

  Ambasada Republicii Moldova la Londra lansează concursul de angajare a unui asistent consular.