floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui

Privatization

Centrul de Apel

Politica economică externă Airmoldova
Mass Media din Moldova

Noutăţi

Tudor Ulianovschi: „Parteneriatul cu Carolina de Nord constituie un model elocvent de cooperare reciproc avantajoasă”

Tudor Ulianovschi: „Parteneriatul cu Carolina de Nord constituie un model elocvent de cooperare reciproc avantajoasă”
17 mai 2019, Chișinău – Parteneriatul bilateral dintre Republica Moldova și Carolina de Nord constituie un exemplu elocvent de cooperare benefică, edificată de-a lungul celor 20 de ani, şi valorificată în multitudinea de proiecte implementate în domeniile apărării, social şi educaţional. Constatarea a fost făcută de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și secretarul de Stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall, în cadrul întrevederii de astăzi la MAEIE.

Tudor Ulianovschi și Elaine F. Marshall au avut un schimb de opinii privind stadiul actual al relațiilor de parteneriat, eficiența proiectelor implementate sau aflat în proces de realizare în Republica Moldova cu suportul statului Carolina de Nord în domeniul educațional, apărare, mediu, etc., concluzionând că istoria de succes al acestei colaborări creează toate premisele pentru reînnoirea  Memorandumului de principii şi proceduri dintre Republica Moldova și Carolina de Nord, fapt care va permite extinderea și aprofundarea parteneriatului bilateral în viitor.

Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că autoritățile Republicii Moldova sunt interesate în aprofundarea parteneriatului cu Carolina de Nord, deoarece grație suportului tehnic, logistic și financiar al partenerilor din acest stat american au fost implementate un șir de proiecte importante pentru țara noastră. „Sunt încântat să remarc că parteneriatul nostru cu Carolina de Nord ar putea fi considerat un parteneriat model între un stat din SUA și o altă țară. Parteneriatul este în concordanță cu dialogul strategic dintre SUA și Republica Moldova și suntem ferm hotărâți să avansăm și să extindem colaborarea bilaterală în noi domenii - tehnologia informației și comunicării, parteneriatele universitare-industrie și cooperarea economică, etc”, a menționat șeful diplomației moldovenești.

La rândul său, Elaine F. Marshall, a reconfirmat disponibilitatea autorităților statului Carolina de Nord de a extinde cooperarea bilaterală cu Republica Moldova, inclusiv prin diversificarea domeniilor de colaborare, subliniind că  reînnoirea  Memorandumul de principii şi proceduri va deschide noi oportunități în această direcție. „Noi vrem și putem să ajutam Republica Moldova cu mai multe proiecte importante în diferite domenii de interes național pentru ea, fapt demonstrat pe parcursul celor 20 ani de colaborare. Sunt convinsă că și în viitor parteneriatul nostru va fi tot așa de eficient ca și până în prezent”, a menționat secretarul de stat al Carolinei de Nord.

Memorandumul de colaborare dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, SUA, a fost semnat la 22 aprilie 1999.
 

 

Activitatea curentă a ambasadei

 • ANUNȚ

  Stimați cetățeni,

  Vă aducem la cunoștință că zilele de 29, 30 aprilie și 1, 6, 9 și 10 mai 2019, sunt declarate zile de odihnă.

  În aceste zile Ambasada nu va presta servicii consulare!

  În cazuri EXCLUSIV DE URGENȚĂ (decese, accidente grave, calamități naturale, atacuri teroriste și alte situații de excepție) apelați la numărul +44 7895805306. • Cooperarea în domeniul serviciilor aerine discutată cu Directorul Executiv al Wizz Air UK Ltd

  Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, dna Angela Ponomariov, a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Companiei Wizz Air UK Ltd., Owain Jones, în scopul discutării aspectelor legate de repercusiunile procesului Brexit asupra serviciilor de transport aerian ale companiei Wizz Air în relațiile cu partenerii din Republica Moldova și abordării perspectivelor și inițiativelor noi de cooperare. • Cadrul juridic bilateral moldo-britanic post-Brexit discutat la Oficiul pentru Afaceri Externe și Commonwealth

  Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, dna Angela Ponomariov, a avut o întrevedere cu dna Sarah Croft, Negociator-șef pentru Europa de Est și Asia Centrală în cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth (FCO) al Marii Britanii.Anunţuri

 • Eveniment excepțional de distracție și caritate

  Stimați prieteni care vă aflați în Republica Moldova,

  Vă încurajăm să participați la un eveniment excepțional de distracție și caritate, organizat de Centrul Tony Hawks cu susținerea Ambasadei britanice în Republica Moldova, care se va desfășura pe data de 17 mai curent, la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, la Chișinău. • Anunț!

  Ambasada Republicii Moldova la Londra lansează concursul de angajare a unui asistent consular.