floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui

Privatization

Centrul de Apel

Politica economică externă Airmoldova
Mass Media din Moldova

Noutăţi

(VIDEO) La Chișinău s-a reunit Comitetul bilateral de cooperare Republica Moldova-Carolina de Nord

(VIDEO) La Chișinău s-a reunit Comitetul bilateral de cooperare Republica Moldova-Carolina de Nord
17 mai 2019, Chișinău - Rămânem recunoscători oamenilor din Carolina de Nord, care și-au exprimat deschiderea și disponibilitatea în 1999 pentru a construi punți de înțelegere, prietenie și colaborare cu Republica Moldova. Grație acestei deschideri, astăzi, după două decenii de prietenie unică, putem vorbi despre o colaborare de succes  atât între oameni, cât și între universități, școli, instituții publice și alte structuri din Republica Moldova și Carolina de Nord. Declarația a fost făcută astăzi de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi,  în cadrul reuniunii Comitetului bilateral de cooperare Republica Moldova-Carolina de Nord, care se desfășoară la Chișinău.

În opinia Ministrului Tudor Ulianovschi, reuniunea Comitetului de la Chișinău reprezintă o oportunitate minunată de a discuta despre rezultatele deja obținute în colaborarea cu statul Carolina de Nord, dar și o posibilitate de a discuta despre noi oportunități de cooperare și proiecte care urmează să fie implementate în continuare. În context, șeful diplomației moldovenești a accentuat că, în scopul eficientizării parteneriatului bilateral, pe lângă decizia de a semna versiunea revizuită a  Memorandumului de principii și proceduri dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, autoritățile de la Chișinău au propus ridicarea nivelului de reprezentare a părții moldovenești în comisia bilaterală comună, astfel încât funcția de co-președinte din partea Republicii Moldova să fie deținută de ministrul afacerilor externe și integrării europene, iar în baza propunerilor primite de la diferite instituții, precum și de la partenerii  americani, a fost luată decizia de a crea Comitetul Consultativ al parteneriatului, alături de Comitetul General / Executiv.

Vreau să reafirm cu toată responsabilitatea că Republica Moldova este pregătită să valorifice întreg potențialul existent de cooperare cu statul Carolina de Nord. Rezultatele reușite ale activității Comitetului bilateral nu doar întăresc dialogul strategic între țările noastre, dar pot servi și ca platformă pentru parteneriate suplimentare în domenii noi de cooperare. Dorim să încurajăm comunitatea de afaceri din Carolina de Nord să investească în Moldova și să descopere mai bine țara noastră ca destinație turistică”, a spus Ministrul Tudor Ulianovschi.

La rândul său, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a menționat că cetățenii Republicii Moldova şi SUA au beneficiat din plin de această relație durabilă la diferite nivele. „Am investit atât de mult în Republica Moldova pentru că credem în potențialul ei. Relația dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii este o legătură ce nu poate fi ruptă”, a accentuat diplomatul american.

În context, secretarul de stat al statului Carolina de Nord, Elaine F. Marshall a accentuat că după discuțiile care  au avut loc în cadrul reuniunii, va fi prelungit memorandumul de înțelegere încă pentru 5 ani, „procedura de semnare, de fapt, fiind un pas simbolic, deoarece prietenia noastră a fost demonstrată de-a lungul anilor prin exemple și fapte concrete și poate constitui un model de cooperare pentru alte națiuni și țări”. În opinia secretarului de stat american, primordiale în parteneriatul Republica Moldova - SUA sunt contactele dintre oameni, care fac ca acesta să fie vibrant şi durabil.
 
Video pentru viziualizare AICI.
 
Video pentru descărcare AICI.
 

 

Activitatea curentă a ambasadei

 • ANUNȚ

  Stimați cetățeni,

  Vă aducem la cunoștință că zilele de 29, 30 aprilie și 1, 6, 9 și 10 mai 2019, sunt declarate zile de odihnă.

  În aceste zile Ambasada nu va presta servicii consulare!

  În cazuri EXCLUSIV DE URGENȚĂ (decese, accidente grave, calamități naturale, atacuri teroriste și alte situații de excepție) apelați la numărul +44 7895805306. • Cooperarea în domeniul serviciilor aerine discutată cu Directorul Executiv al Wizz Air UK Ltd

  Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, dna Angela Ponomariov, a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Companiei Wizz Air UK Ltd., Owain Jones, în scopul discutării aspectelor legate de repercusiunile procesului Brexit asupra serviciilor de transport aerian ale companiei Wizz Air în relațiile cu partenerii din Republica Moldova și abordării perspectivelor și inițiativelor noi de cooperare. • Cadrul juridic bilateral moldo-britanic post-Brexit discutat la Oficiul pentru Afaceri Externe și Commonwealth

  Ambasadorul Republicii Moldova la Londra, dna Angela Ponomariov, a avut o întrevedere cu dna Sarah Croft, Negociator-șef pentru Europa de Est și Asia Centrală în cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth (FCO) al Marii Britanii.Anunţuri

 • Eveniment excepțional de distracție și caritate

  Stimați prieteni care vă aflați în Republica Moldova,

  Vă încurajăm să participați la un eveniment excepțional de distracție și caritate, organizat de Centrul Tony Hawks cu susținerea Ambasadei britanice în Republica Moldova, care se va desfășura pe data de 17 mai curent, la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, la Chișinău. • Anunț!

  Ambasada Republicii Moldova la Londra lansează concursul de angajare a unui asistent consular.