floarea soareluistemă naţională a Moldoveifloarea soarelui

Privatization

Centrul de Apel

Politica economică externă Airmoldova
Mass Media din Moldova

Relaţiile bilaterale ale Republicii Moldova cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Relaţii diplomatice


Relaţiile diplomatice dintre cele două state au fost încheiate la 17 ianuarie 1992.

ADRESA: 5 Dolphin Square, Edensor Road, W4 2ST London
TEL/FAX.: (+44)20 89956818
ADRESA: Chişinău, str. Nicolae Iorga, 18/1
TEL.: (+373-22) 22-59-02
FAX: (+373-22) 25-18-59
Pentru informatii detaliate privind lista corpului diplomatic, va rugam sa accesati aici

Principalele vizite bilaterale


La nivel de Şefi de State

 • 8-9 noiembrie 2018 - vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, în cadrul căreia au avut loc întrevederi cu oficiali din cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth și Departamentului pentru Comerț Internațional.

La nivel de Şefi de Legislative

 • 05-08 februarie 2017 - vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Au avut loc întrevederi oficiale cu: dl John Bercow, Speaker-ul Camerei Comunelor, Grupul parlamentar de cooperare Marea Britanie - Republica Moldova, Sir Alan Duncan, Ministru pentru Europa și Americi în cadrul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth, precum și cu dl Philip Bennett, Prim-Vicepreședinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.”
 • 12 decembrie 2017 - vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova. Șeful Legislativului moldav a participat, împreună cu Lord Robertson și Barry Sheerman, membru al Camerei Comunelor, Președintele Global Network for Road Safety Legislators, la Conferința privind importanța implicării legislatorilor pentru sporirea siguranței rutiere la nivel global, organizată la sediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

La nivel de Șefi de Guverne

 • iulie 2012 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Vlad Filat, Prim-ministrul Republicii Moldova, cu ocazia deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice de vară. Întrevederea cu dl David Lidington, Ministrul pentru Europea la MAE MB.

La nivelul Miniștrilor de Externe”

 • 17-20 iunie 2018 – vizita la Londra a dlui Tudor Ulianovschi, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova;
 • martie 1996 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Mihai Popov, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova;
 • octombrie 2004 – vizita în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dlui Nicolae Dudău, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova;
 • februarie 2010 – vizita la Londra a dlui Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
 • septembrie 2011 - vizita la Londra a dlui Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
 • februarie 2013 – vizita la Chişinău a dlui William Hague, Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii;
 • ianuarie 2014 – vizita la Chișinău a dlui David Lidington, Ministru pentru Europa la MAE al Marii Britanii;
 • mai 2014 – vizita la Chişinău a dlui William Hague, Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii.

Cadrul juridic bilateral


Pînă în prezent, între Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au fost semnate 15 acorduri.

În contextul Brexit, urmează să fie încheiat un Acord de parteneriat politic și comerț care va înlocui Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană în relațiile bilaterale moldo-britanice.”

Relaţii comercial-economice


Relațiile comerciale dintre RM și MB înregistrează un sold pozitiv în cooperarea comercial-economică. În anul 2017, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a înregistrat suma de 193,27 mil. USD (+9,6% în comparaţie cu anul 2016).
Exportul – 136,149 mil. USD (+19,1% în comparaţie cu anul 2016).
Importul – 57,121 mil. USD (-7,86% în comparaţie cu anul 2016).
Sold pozitiv – 79,03 mil. USD.

Conform Raportului organizaţiei de consultanţă „British Enterprise” la solicitarea MAE britanic, cele mai importante oportunităţi de investiţii pentru companiile britanice în Republica Moldova sunt în următoarele sectoare:

 • energetic, în special eficienţă energetică şi surse energetice de alternativă;
 • agrobusiness-ul (inclusiv sistemele de irigare şi resurse de apă);
 • educaţie şi trening;
 • training în arealele administraţiei publice, inclusiv cel al justiţiei, taxelor şi vămii;
 • tehnologii informaţionale şi de comunicare;
 • proiecte în insfrastructură;
 • industria uşoară, în special cea textilă.

Cooperarea socio-umanitară


Asistenţa tehnică a Marii Britanii în RM a fost acordată din 1991, prin intermediul Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională (DFID). Volumul total de asistenţă oferit în perioada 1991-2009 se estimează la 20 mln lire sterline. În 2000, DFID şi-a deschis o reprezentanţă permanentă în RM. Până în 2004, majoritatea proiectelor de asistenţă au fost realizate în sectoarele agricol, bancar şi social. În conformitate cu Planul Regional de Asistenţă pentru 2004-2007, proiectele au fost realizate în următoarele domenii: (1) îmbunătăţirea guvernării şi a cadrului instituţional în vederea reducerii sărăciei; (2) promovarea unei dezvoltări economice durabile; (3) consolidarea contribuţiei Marii Britanii la prevenirea şi soluţionarea conflictelor. Prin intermediul Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor, creat în comun cu MAE britanic, Ministerul Apărării şi DFID, a fost elaborat proiectul de 3 ani, denumit Cadrul de Asigurare a Păcii, orientat spre reducerea sărăciei prin soluţionarea conflictului, instruirea mass-mediei şi proiecte interumane. După 18 ani de activitate în Moldova, DFID a adoptat decizia de a-şi încheia activitatea în RM în martie 2011 datorită faptului, că potrivit evaluării OECD, RM a fost promovată în categoria ţărilor cu venituri medii. La încheierea activităţii DFID în RM, volumul total de asistenţă acordat ţării a constituit 40 mln. lire sterline.

Actualizat – noiembrie 2018